Ben tedavisi, vücudumuzda istemediğimiz, sağlığımızı tehdit eden benlerin, çeşitli yöntemlerle vücuttan alınması işlemidir. Deriye rengini veren melanin pigmenti, cilde renk vermekte ve düzensiz bir şekilde toplanması sonucu ‘nevus’, yani ‘ben’ oluşturmaktadır. Vücudun her yerinde görülebilen benler kimi zaman cilt kanserine neden olabilmektedir. Bu nedenle düzenli kontrol edilmesi ve tanı konulduğunda benin alınması hastanın sağlığı için büyük önem taşır.
Otuzlu yaşlara kadar vücutta yeni benler görülmesi normal ve beklenen bir durumdur. Nitekim otuzlu yaşlarda vücut eskisi gibi pigment veremez, hatta bazı benlerde soluklaşma görülür. Bu nedenle orta yaşta koyu benler görülmesi anormal bir durumdur, kontrol edilmelidir.
Benler estetik bozukluk yarattığı ya da sağlıksız olduğu gerekçesiyle çeşitli yöntemlerle alınabilmektedir. Eğer kişinin vücudunda 50’den fazla ben var ise ve beyaz tenli ise benlerini düzenli kontrol etmesi, dermotoskopi (ben haritalanması) yaptırması tavsiye edilmektedir. Bu kişilerde malign melanom görülme riski fazladır.
Malign melanom riski taşıyan durumlar şunlardır:
- Orta yaşta yeni benler görülmesi
- Benlerin asimetrik olması,
- Benlerin koyulaşması, renk geçişi olması,
- Benlerin büyümesi,
- Benlerin kanaması veya iltihaplanması
- Benlerin sınırlarının belli olmaması, dantel görünümü olması,
- Ailede melonom öyküsü olması.
Ben Çeşitleri Nelerdir?
Doğumsal Benler
Doğumsal benler, yeni doğan bebeklerin ciltlerinde görülen siyah ve kıllı benlerdir. Doğumsal benler, diğer benlere göre daha kötü huylu olmaya yatkındır. Bu nedenle kontrol altında tutulması ve çapının 20 cm’den fazla olmamasına dikkat edilmelidir. 20 cm’den büyük benlerin kötü huylu olma ihtimali daha da fazlalaşır. Bu benler uzman bir doktorun karar vereceği zamanda alınabilmektedir.
Atiptik Benler
Atipik benler, normal benlerden daha büyük ebatlarda olur. Ortası koyu, çevresine doğru daha açık olan bu benlerin de melonom riski bulunmaktadır. Renk ve kabarıklık gözlemlendiğinde vücuttan alınmaktadır.
Et Benleri
Et benleri, kişilerde sıkça rastlanan çıkık ve basit bir ben türüdür. Özellikle terleyen bölgelerde çıkan et benlerinin melonom riski bulunmamaktadır. Radyofrekans veya lazer ile alınabilmektedir.
Ben Alımında Hangi Lazerler Kullanılabilir?
Alınması gereken benler ‘Er Yag lazer’ ve ‘CO2 (karbondioksit)’ lazer olan fraksiyonel lazerlerle alınabilmektedir.
Fraksiyonel Lazer
Fraksiyonel lazer, mikroskobik boyutlarda binlerce atış yapan ve hasarlı (ben bulunan) bölgede cilt yenilenmesini tetikleyen, soyulmasını sağlayan bir ben alma yöntemidir.
Er Yag Lazer
Er Yag Lazer, cildin derinliklerine ışınlarla ulaşabilen, hasarlı dokuyu buharlaştırarak cildin yenilenmesini sağlayan başarılı bir ben alma yöntemidir.
CO2 Lazer
CO2 yani Karbondioksit lazer, tek atışta istenilen dokuya ulaşarak kontrollü tahribat oluşturan ve hasarlı dokuyu yok edip cilt yenilenmesini sağlayan bir ben alma yöntemdir.
Lazerle Ben Alma İşlemi Nasıl Gerçekleşir?
Lazerle ben alımında lazer cihazları çeşitlilik gösterse de genel olarak lazerin ben üzerindeki işlevi aynıdır. Lazerden çıkan belli sıcaklıktaki ışınlar, koyu renkli alınması istenen benler tarafından emilir ve bu emilme sonucunda tahribata uğrar. Dokudan ayrılan tahrip olmuş ben yerine cilt yeni doku üretir ve yenilenme gerçekleşmiş olur.
Lazerle Ben Alma İşlemi Zararlı Mıdır? İz Kalır mı?
Ben alma işleminde kullanılan lazerler, tıbbın birçok alanında çeşitli işlemlerde kullanılan, yan etkisi ve zararı olmayan cihazlardır. Lazerle ben alma işleminin herhangi bir zararı bulunmamakla birlikte artı olarak cildin yenilenmesini sağlar. Cilt yenilenmesi söz konusu olduğu için benin bulunduğu yerde herhangi bir iz oluşmamaktadır.
Lazerle Ben Alma Uygulaması Kaç Seansta Tamamlanır?
Lazerle ben alma işlemi 1 ila 5 seans arasında sonuç vermektedir. Bu benin derinliğine ve çeşidine göre değişiklik gösterebilmektedir. Benin tamamen giderilmesi için kaç seans gerekeceğini, muayenenin ardından uzman doktor hastaya belirtecektir.
Lazerle Ben Alma İşlemi Ne Kadar Sürer?
Lazerle ben alma işlemi cerrahi bir operasyon değildir. Oldukça pratik bir uygulama olan lazerle ben alma işleminin süresi, alınacak ben sayısına göre değişmektedir. Bu süre 2 dakika da olabilir 30 dakika da.
Lazerle Ben Alma İşleminde Acı veya Ağrı Hissedilir mi?
Lazerle ben alma işlemi oldukça acısız bir işlemdir. Bu nedenle uygulama öncesi herhangi bir anestezi uygulanmamakla birlikte işlem sırasında hafif sızı hissedilebilir.
Lazerle Ben Alma İşlemi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Lazerle ben alma işleminin ardından hasta günlük hayatına dönebilir. Uygulamanın ardından hafif yanma hissi ve hassasiyet devam edebilir. Bu da birkaç saat içinde ortadan kalkacak bir yan etkidir. Bunun yanı sıra işlem sonrası iyileşme süresinde görülen bazı durumlar vardır. Bir ila iki gün boyunca uygulama yapılan bölgede kızarıklık görülebilmektedir. Bu kızarıklıklar daha sonra kabuğa dönüşerek kendiliğinde soyulur. Soyulmaya elle müdahale edilmemelidir.
Lazerle ben alma işleminin ardından birçok lazer uygulamasında olduğu gibi işlem görmüş bölgeyi güneşten korumak önemlidir. İşlemden sonra yaklaşık 6 ay boyunca bölge güneşe direk maruz kalmamalı; yüksek koruma faktörlü güneş koruyucuları kullanılmalıdır.
İşlem sonrasında doktorun onay verdiği hafif nemlendiriciler ve kozmetik ürünleri kullanılabilir. Nitekim bölgenin temiz tutulmasına önem gösterilmesi tavsiye edilir.